search

Restructurarea obligatiilor fiscale se poate solicita si pentru obligatii bugetare mai mici de un milion de lei

Prin O.G. nr. 6/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare au fost aduse modificari si completari si Ordonantei nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale.

Una dintre acestea vizeaza eliminarea plafonului de un milion de lei prevazut de O.G. nr. 6/2019 astfel incat de masura restructurarii obligatiilor fiscale bugetare restante la data de 31 decembrie 2018 sa poata beneficia si debitorii care au datorii restante mai mici de 1 minion de lei.

Astfel, in scopul revitalizarii si evitarii deschiderii procedurii insolventei, debitorii, persoane juridice de drept public sau privat, cu exceptia institutiilor publice definite potrivit Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si a unitatilor administrativ-teritoriale, aflati in dificultate financiara si pentru care exista riscul intrarii in insolventa, isi pot restructura obligatiile bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2018 si neachitate pana la data emiterii certificatului de atestare fiscala, precum si obligatiile bugetare accesorii, in conditiile reglementate in Capitoul I din O.G. nr. 6/2019.

Prin O.G. nr. 6/2020 s-a stabilit un nou termen pentru notificarea organului fiscal competent cu privire la intentia de restructurare a obligatiilor bugetare – in perioada 01  februarie – 31 martie 2020.

Debitorul care doreste sa isi restructureze obligatiile bugetare, potrivit capitolului I din O.G. nr. 6/2019, are obligatia de a notifica organul fiscal competent cu privire la intentia sa in perioada 1 februarie-31 martie 2020, sub sanctiunea decaderii din dreptul de a mai beneficia de restructurarea obligatiilor bugetare, si se adreseaza unui expert independent in vederea intocmirii unui plan de restructurare si a testului creditorului privat prudent.

Termenul pentru depunerea cererii de restructurare s-a prorogat pana la 31 iulie 2020, sub sanctiunea decaderii.


De masura restructurarii pot beneficia si urmatorilor debitori:

    a) debitorii care pierd esalonarea la plata intrucat disponibilitatile banesti ale acestora, previzionate pe perioada de derulare a esalonarii, nu permit sustinerea acesteia;
    b) debitorii care au garantate obligatiile bugetare potrivit art. 210-211 si art. 235 din Codul de procedura fiscala.






Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice